marți, 21 iunie 2011

"mens sana in corpore sano!"


Minte sanatoasa intr-un corp sanatos! Cu siguranta ati auzit acest dicton apartinand latinilor: "mens sana in corpore sano!"
A face miscare inseamna un mod de viata sanatos pe langa o alimentatie sanatoasa si o igiena adecvata. As vrea sa constientizam ca miscare nu se limiteaza doar la a merge la sala, unde desigur platesti sedintele. Poti sa te misti fara niciun cost material in propria casa facand exercitii simple, asa cum vedem in emisiunile matinale, exercitii care nu necesita un spatiu larg si nici aparate speciale. Concret, vorbim despre abdomene, genuflexiuni, rotiri de brate, mersul piticului, fandari fata-spate si fandari laterale. Apoi, un tip de miscare la indemana oricui este alergatul in parc sau jogging-ul. Poti alerga intr-un moment al zilei de tine ales. Renunta la privitul la televizor si dedica acele minute sau ore acestei activitati. Din proprie experienta iti spun ca te vei simti mult mai bine, mai vioi. Si vei fi surprins sa vezi cati tineri, si nu numai, au ales acest stil de viata. Unii alearga pentru ca tin un regim alimentar si vor sa dea cateva kilograme jos, altii alearga pentru a-si mentine tonusul. Daca e vara si stii sa inoti, profita de mare sau de stranduri si inoata. Iti vei pune in miscare toti muschii.
Grecii din Antichitate sunt cunoscuti pentru jocurile sportive pe care le organizau si care astazi sunt cunoscute sub denumirea de Jocurile Olimpice. De ce oare, tocmai din acele vremuri, se promova miscarea, sportul? Pentru ca in special barbatii aveau nevoie sa fie puternici, sanatosi, vigurosi, pregatiti sa faca fata in razboaie. Grecia avea nevoie de populatie sanatoasa.
Si noi avem nevoie sa fim sanatosi, sa facem fata nu unor razboiate, ci unor maladii la care un organism cu "defecte" nu ar fi imun. Promovarea sportului in randul copiilor este esentiala. Copiii care sunt talentati si iubesc un anumit sport pot face chiar performanta, iar cei care sufera de anumite afectiuni nu trebuie dati la o parte. Acestia din urma trebuie indrumati catre sporturi ce nu ii solicita foarte mult fizic. In programul unui copil trebuie sa-si faca loc si miscarea, esentiala pentru dezvoltarea lui fizica.
Sa explicam de ce obiectul pe care fiecare dintre noi il studiem sau l-am studiat in scoala se numeste "Educatie fizica". Educatia primita de la parinti si profesori am putea-o defini "educatie morala", deci ne formam din punct de vedere moral, ne formam caracterul dupa niste principii solide de viata care sa ne recomande pe mai departe. Aceasta educatie este completata de educatia fizica. Si ajungem la dictonul enuntat la inceputul articolului. Nu poti avea pe deplin o gandire sanatoasa daca organismul tau nu cunoaste miscarea, exercitiul fizic. Aceste doua elemente se completeaza pentru a rezulta omul cu adevarat integru.
Spuneam ca pe langa miscare important este sa avem si o alimentatie echilibrata si o igiena a corpului adecvata. Revistele care abordeaza aceste teme sunt numeroase. Multe sfaturi, dar cate actiuni de punere in practica? E foarte simplu sa urmam aceste sfaturi. Sa mananci echilibrat inseamna sa mananci atat cat trebuie, nu prea putin astfel incat sa simti foame si nu prea mult incat sa simti ca nu te mai poti ridica de la masa. Retineti cuvantul "masa". Da, da...obiectul acela de mobilier imprejurul caruia se afla scaunele. Am tinut sa precizez acest lucru intrucat oamenii din ziua de astazi manaca in fata televizorului, pe strada, in picioare. Apoi, nu degeaba apar spoturi de genul: "Excesul de sare, zahar si grasimi daneaza grav sanatatii!" sau "Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii!" sau "Fumatul poate ucide!"
Igiena corporala este un subiect important. O buna prietena de-ale mele spunea asa: "Apa si sapunul sunt sfinte." Curatenia e ca o carte de vizita a persoanei tale.
De asemenea, trebuie sa intelegem ca medicii, in general, sunt prietenii nostri. Ei ne dau sfaturi pretioase despre cum sa ne mentinem sanatosi. Nu ocoliti un cabinet stomatologic, un cabinet oftalmologic, efectuati examene medicale de rutina pentru a preveni, mai degraba decat pentru a trata diferite afectiuni.
Deviza fiecaruia ar trebui sa fie "Vreau sa traiesc sanatos!" pentru ca in felul acesta ne dam importanta noua insine, dar si celor la a caror sanatate tinem.

Esti fumator convins? Uite ce ii faci corpului tau!

O singura tigara fumata iti scurteaza viata cu 7 minute.
Jumatate din decesele legate de fumat se produc intre 35-69 ani. Fumatul cauzeaza aproape 30% din decesele prin cancer. 90% din decesele prin cancer pulmonar la barbati si 70% la femei se datoreaza fumatului.
Milioane de oameni s-au lasat prada acestui viciu si au fost invinsi de fiecare data cand au incercat sa se lase. Fumatorii resimt aceasta pierdere pe pielea si in plamanii lor: orice efort fizic cat de mic ii face sa-si piarda respiratia, pielea se ingalbeneste, ridurile incep sa apara, mirosul natural li se schimba... acestea sunt doar urmarile de la „suprafata”. Sindromul tabagic fetal, infertilitatea, impotenta, fragilitatea imunitara, cancerul, bronsita, emfizemul pulmonar, arteroscleroza, infarctul, cariile, cefaleea si halena sunt cateva dintre bolile care pot fi cauzate de fumat.
Iata zece motive pentru care ar trebui sa uitati de fumat:
1. Infertilitatea si impotenta: femeile fumatoare prezinta un grad de fertilitate cu 25% mai redus din cauza scaderii concentratiei hormonilor si a substantelor cu rol in reproducere. Inhalarea fumului de tigara afecteaza direct fetusul in timpul sarcinii. Barbatii fumatori prezinta un numar mai redus de spermatozoizi in sperma, un numar mai mare de spermatozoizi cu anomalii de forma si o scadere a mobilitatii spermatozoizilor. Fumatul creste si riscul impotentei cu 50%. In Romania, unul din patru barbati sufera de impotenta.
2.Cancerul: un procent de 30% dintre decesele cauzate de cancer sunt atribuite fumatului. Imbolnavirea de cancer bucal (al limbii, gingiilor sau al planseului bucal), faringian sau laringian are un risc de sase ori mai mare decat al populatiei nefumatoare. Fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar. Aparitia cancerului de vezica urinara este mult mai sporita deoarece reziduurile cancerigene sau toxice sunt in parte evacuate prin urina, crescand riscurile de imbolnavire a vezicii urinare.
3. Emfizemul pulmonar: un procent mai mare de 90% din bronhopneumopatiile cronice au drept cauza fumatul, prin asocierea bronsitei cronice (care se traduce prin inflamatia cronica a cailor respiratorii) cu emfizemul pulomonar (care se traduce prin intinderea si spargerea alveolelor pulmonare).
4. Arteroscleroza: monoxidul de carbon si nicotina destrama legaturile speciale dintre celulele peretului arterial, fapt care initiaza arteroscleroza. Daca obstructia se produce la nivelul vaselor sangvine pot aparea: cresterea tensiunii arteriale, anevrismul aortei sau boala Buerger si Raynaud care inseamna pierderea in totalitate a irigatiei sangvine si amputera membrului afectat. Daca se produce la nivelul inimii, se poate declansa infarctul miocardic. O treime din decesele prin infarct sunt atribuite fumatului. Daca se produce la nivelul creierului, apar accidentele vasculare cerebrale care sunt cu 50% mai frecvente la fumatori fata de nefumatori.
5. Cariile si halena: fumatorii prezinta un numar de trei ori mai mare de carii decat nefumatorii. Acest lucru este cauzat de aparitia placii dentare care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, ducand in final la carierea dintilor. Insa fumatorii nu sunt menajati nici in ceea ce priveste respiratia: halena reprezinta mirosul neplacut al respiratiei, asociat fumatorilor, care nu poate fi indepartat cu ajutorul nici unei ape de gura sau paste de dinti.
6. Bronsita: primul simptom este tusea cronica care la inceput apare doar dimineata, apoi devine permanenta, insotita de expectoratie si mai tarziu de emfizem cu insuficienta respiratorie.
7. Cefaleea si migrenele apar frecvent la fumatori din cauza monoxidului de carbon si scaderii fluxului sangvin cerebral.
8. Osteoporoza: studiile au demonstrat ca exista o relatie directa intre fumat si o densitate osoasa scazuta. Fumatoarele absorb calciul mai greu, ceea ce duce la oase mai fragile si la riscuri mai mari de fracturi osteoporotice.
9. Crizele de tetanie: sunt mult mai frecvente la fumatori decat la nefumatori, deoarece calciul nu este retinut suficient in organism, mai mult este redusa circulatia sangelui in zona extremitatilor (degetele mainilor si picioarelor) si se poate observa si incordarea muschilor.
10. Declinul inteligentei: cercetarile efectuate de Institutul de psihiatrie din Londra indica faptul ca fumatul este asociat cu declinul inteligentei. Studiul a examinat mai mult de 650 de oameni de 65 de ani si peste, pentru a determina puterea lor intelectuala si a inregistrat obiceiurile lor legate de fumat. Cercetatorii au demonstrat ca fumatorii au probleme mai mari decat nefumatorii sau decat fostii fumatori. Fumatul este un factor ce contribuie la bolile cardio-vasculare si arteroscleroza, ingusteaza arterele si astfel reduce alimentarea cu sange a creierului. Aceasta poate explica declinul inteligentei.
Vezi aici "ingredientele secrete” ale tigarilor:
1. Gudronul: este un termen general pentru mai multe particule ce rezulta din fumul de tigara. Particulele contin substante chimice printre care oxizi de nitrogen, dioxid de carbon si monoxid de carbon. Gudronul e maro si are gust neplacut, pateaza dintii, unghiile si tesuturile de plaman. Gudronul contine benzpiren, o hidrocarbura puternic cancerigena.
2. Monoxidul de carbon: este un gaz inodor fatal in doze mari pentru ca ia locul oxigenului din sange. Fiecare celula de sange contine o proteina complexa numita hemoglobina; moleculele de oxigen sunt transportate prin corp lipite sau agatate de proteine.
3. Cianura de hidrogen: cianura de hidrogen impiedica derularea procesului de curatare a plamanilor in sensul ca substantele otravitoare ale fumului de tigara raman in plamani.
4. Metale: fumul de tigara contine metale periculoase printre care: arsenic, cadmiu si plumb. Multe din aceste metale sunt cancerigene.
  5. Compusi radioactivi: fumul de tigara contine compusi radioactivi care sunt cancerigeni.

Daunele alcoolului

Alcoolul afectează corpul în doua feluri:

(1) intră în contact cu gura, esofagul, stomacul şi intestinele unde are o acţiune iritantă şi "anesteziantă" (cauzând lipsa senzaţiei de durere cu sau fără pierderea conştiinţei),

(2) doar 20% din cantitatea de alcool ingerată este absorbită în stomac, restul de 80% este absorbit prin pereţii intestinali direct in sânge, ajungând în fiecare celulă a corpului. Fiecare raţie de alcool va produce o intoxicare.

Ceea ce face alcoolul este să încetinească funcţionarea celulelor şi a organelor pâna când ajung să îşi desfăşoare activitatea cu mult mai puţină eficienţă. El afectează creierul intervenind în activitatea centrilor care coordonează echilibrul, percepţia, vorbirea şi gândirea. Produce dificultăţi în vorbire şi erori în procesul de gândire. Mai sunt afectaţi centrii coordonării, apărând astfel "simptomele" clasice: mersul împleticit, căzăturile, ajungându-se până la imposibilitatea de a mai ţine un chibrit aprins în mână. În mod paradoxal, deşi încetineşte funcţiile organismului, alcoolul duce la dispariţia inhibiţiilor.

Emoţiile sunt exprimate mult mai uşor, deoarece acea parte a creierului care ne ajută să ne controlăm comportamentul este scoasă din funcţie sau se relaxează excesiv astfel încât emoţiile devin exagerate. Dacă se consumă îndeajuns de mult alcool persoana va adormi sau, în cazuri extreme, va intra în comă.

Consumarea alcoolului în cantităţi mari măreşte riscul apariţiei cancerului gurii, limbii, faringelui, laringelui şi al esofagului, probabil datorită acţiunii sale iritante bolile ficatului cauzate de excesul de alcool includ inflamarea ficatului, hepatita, ciroza şi cancerul ficatului. Lipsa acută de anevrină (vitamina B1) poate cauza atacuri de cord, combinate de obicei cu edemuri (colectarea de fluid în ţesuturi).

Alcoolul măreşte riscul apariţiei bolilor de inimă, a infarcturilor şi determină creşterea presiunii sângelui. Alte afecţiuni cauzate de abuzul de alcool includ: gastrita, pancreatita, neurita (afecţiuni nervoase) şi ulcerul digestiv. Persoanele care consumă alcool în cantităti prea mari au şanse mai mari decât altele să sufere de anxietate, paranoia sau depresie. Şansele apariţiei demenţei sunt, de asemenea mult crescute. Pe scurt, organismul se poate adapta efectelor negative produse de alcool.

Dar după ceva vreme el devine incapabil să îşi mai păstreze echilibrul şi îşi vor face apariţia efecte dezastruoase. Este tot ceea ce poate face ficatul pentru a neutraliza toxinele din organism. Dacă după o o oarecare perioadă se renunţă la alcool, efectele negative apărute pot să dispară. Daca această perioadă se prelungeşte însa prea mult pot sa apară transformări ireversibile. Alcoolul poate produce sterilitate şi tinde să încetinească dezvoltarea fătului, la fel cum o face cu funcţiile celulelor şi organelor. Poate determina disfunctionalităţi structurale si funcţionale, chiar retardarea.

Aceste disfuncţionalităţi, cunoscute sub numele "sindromul alcoolului la făt", conduc la dezvoltarea incompletă a membrelor, diformităţi faciale şi dezvoltarea anormală a creierului, ceea ce dă naştere la dificultăţi de ordin intelectual şi motor. Experienţa a demonstrat că riscul avortului spontan este mult mai mare la femeile care consumă alcool în exces, ca şi cel al nasterii unor copii subdezvoltaţi sau cu dereglări comportamentale. Aceşti copii se dezvoltă mult mai încet decat cei ai mamelor care practică abstinenţa.


Cinci reguli pentru un stil de viata sanatos

  1. O viata activa
  • mergi zilnic pe jos cat poti de mult. Coboara cu o statie mai devreme in drumul catre casa, sau lasa masina in parcare cand poti sa faci drumul respectiv pe jos;
  • renunta la lift si foloseste scarile zilnic;
  • mergi la o plimbare in pauza de pranz;
  • redescopera bicicleta, mergi la sala, la un curs de dans, practica orice activitate fizica iti face placere.






 2. Controlul greutatii
  • o greutate normala este vitala pentru mentinerea sanatatii;
  • energia consumata zilnic trebuie sa fie mai mare decat energia furnizata de hrana;
  • specialistii recomanda un consum de 2500 calorii zilnic pentru un barbat si 2000 calorii pentru o femeie;
  • consumul de zahar, sau de junk food trebuie redus la minim;
  • cresterea consumului zilnic de energie, prin activitati fizice adecvate, reduce riscul de a aduna depozite de grasime periculoase pentru sanatatea organelor tale.
  • Hidratarea – 2 l apa/zi – este esentiala intr-un program de control al greutatii eficient.
3. Mananca sanatos
  • ofera organismului tau toata paleta de substante necesare consumului zilnic – carbohidrati (50 - 55%), proteine (15% - 20%), grasimi nesaturate, fibre, vitamine, minerale si multa apa;
  • legumele, fructele si cerealele trebuie sa reprezinte peste 60% din meniul tau zilnic;
  • grasimile nesaturate recomandate provin din nuci, seminte, uleiuri presate la rece, peste sau avocado;
  • ofera-ti o dieta echilibrata zilnic in schimbul dietelor drastice, care dupa un timp se transforma in dezechilibru al organismului si aduc surplus de grasime imediat ce sunt intrerupte;
  • foloseste cat mai multe alimente proaspete, fara aditivi si conservanti, cat mai naturale.
4. Renunta definitiv la fumat

Cand te hotarasti sa renunti la acest obicei extrem de periculos pentru sanatatea ta iti va fi mai usor daca:
  • vei prefera compania prietenilor nefumatori care te sustin in demersul de renuntare la fumat;
  • foloseste produse antifumat recomandate de specialisti;
  • evita situatiile in care stii ca vei fi tentat sa fumezi;
  • fa o socoteala cu economiile pe care le faci daca nu mai fumezi;
  • spune-ti zilnic ca o sa reusesti!



5. Cat mai putin alcool
  • consuma mai mult bauturi fara alcool la petreceri sau cand iesi cu prietenii;
  • pune-ti singur limite clare si tine cont de ele zilnic;
  • rezista indemnurilor facute de asa zisii prieteni de pahar;
  • mananca inainte de a consuma o bautura cu alcool;
  • redu numarul zilelor cand iti permiti o bautura.


Concluzie

Alege:
  • sa fii o persoana activa, care practica orice sport ii face placere;
  • sa ai un program consecvent de control al greutatii;
  • sa mananci sanatos, oferind corpului tau nutrientii necesari, in cantitatea de care are nevoie;
  • sa renunti definitiv la fumat;
  • sa reduci semnificativ consumul de alcool.

Ce este sanatatea?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dat o definiţie oficială a sănătăţii, ea fiind astfel formulată: „Sănătatea este acea stare de complet bine fizic, mintal şi social şi nu constă numai în absenţa bolii şi a infirmităţii.”

Sănătatea înseamnă deci mult mai mult decât absenţa bolii, a anormalităţii fizice şi are un sens mult mai larg, multidimensional, pe mai multe planuri: fizic, psihic şi social. Este vorba deci despre un concept superior, cu un larg orizont, care nu poate fi separat de mediul social, de condiţiile social-economice în care oamenii trăiesc şi muncesc. Numai societatea în care totul este consacrat bunăstării omului poate conferi condiţiile optime pentru apărarea şi promovarea sănătăţii.

Sănătatea trebuie conceputa si ca un factor important in determinarea acelui concept complex pe care îl denumim „calitatea vieţii”.

Pe plan biologic, sănătatea are la bază un echilibru al tuturor funcţiilor organismului, al compoziţiei chimice a umorilor şi ţesuturilor corpului omenesc. Acest minunat echilibru este permanent întreţinut şi controlat printr-un mecanism complex în care intră numeroşi factori: chimici, fizici, psihici, sociali.

Într-o frumoasă exprimare, un mare endocrinolog descoperea următoarele patru armonii în organismul sănătos: „Sănătatea este armonia funcţiunilor, aşa cum frumuseţea este armonia formelor corpului, aşa cum adevărata bunătate este armonia sentimentelor etice şi adevărata înţelepciune este armonia intelectului”.

Trebuie să recunoaştem însă că, între starea de sănătate şi starea de boală, graniţa este uneori greu de stabilit, între ele existând stări de tranziţie sau de limită (borderline) care se pot transforma pe nesimţite în stare de boală.

O preocupare a medicinii moderne, preventive, constă tocmai în descoperirea timpurie, prin metodele cele mai sensibile, ale acestor stări de tranziţie, ale stărilor morbide în stadiul lor biochimic, înainte de a ajunge în boală clinică.

Pe plan bio-medical, progresele extraordinare făcute în ultimele decenii au permis o exploatare mult mai profundă a stării de sănătate. Dispunem astăzi de posibilităţi de investigaţie mult mai fine şi mult mai precise, care depăşesc cu mult simţurile noastre comune de apreciere, pentru descoperirea cât mai precoce a stărilor anormale, a devierilor de sănătate. Astfel, introducere de noi tehnici, neinvazive, au făcut ca organismul uman să devină astăzi din ce în ce mai transparent şi accesibil explorărilor morfologice cele mai fine, cu detectarea celor mai mici modificări anatomice prin: tomografie computerizată, ultrasonografia, scintigrafia, rezonanţa magnetică nucleară etc.