marți, 21 iunie 2011

"mens sana in corpore sano!"


Minte sanatoasa intr-un corp sanatos! Cu siguranta ati auzit acest dicton apartinand latinilor: "mens sana in corpore sano!"
A face miscare inseamna un mod de viata sanatos pe langa o alimentatie sanatoasa si o igiena adecvata. As vrea sa constientizam ca miscare nu se limiteaza doar la a merge la sala, unde desigur platesti sedintele. Poti sa te misti fara niciun cost material in propria casa facand exercitii simple, asa cum vedem in emisiunile matinale, exercitii care nu necesita un spatiu larg si nici aparate speciale. Concret, vorbim despre abdomene, genuflexiuni, rotiri de brate, mersul piticului, fandari fata-spate si fandari laterale. Apoi, un tip de miscare la indemana oricui este alergatul in parc sau jogging-ul. Poti alerga intr-un moment al zilei de tine ales. Renunta la privitul la televizor si dedica acele minute sau ore acestei activitati. Din proprie experienta iti spun ca te vei simti mult mai bine, mai vioi. Si vei fi surprins sa vezi cati tineri, si nu numai, au ales acest stil de viata. Unii alearga pentru ca tin un regim alimentar si vor sa dea cateva kilograme jos, altii alearga pentru a-si mentine tonusul. Daca e vara si stii sa inoti, profita de mare sau de stranduri si inoata. Iti vei pune in miscare toti muschii.
Grecii din Antichitate sunt cunoscuti pentru jocurile sportive pe care le organizau si care astazi sunt cunoscute sub denumirea de Jocurile Olimpice. De ce oare, tocmai din acele vremuri, se promova miscarea, sportul? Pentru ca in special barbatii aveau nevoie sa fie puternici, sanatosi, vigurosi, pregatiti sa faca fata in razboaie. Grecia avea nevoie de populatie sanatoasa.
Si noi avem nevoie sa fim sanatosi, sa facem fata nu unor razboiate, ci unor maladii la care un organism cu "defecte" nu ar fi imun. Promovarea sportului in randul copiilor este esentiala. Copiii care sunt talentati si iubesc un anumit sport pot face chiar performanta, iar cei care sufera de anumite afectiuni nu trebuie dati la o parte. Acestia din urma trebuie indrumati catre sporturi ce nu ii solicita foarte mult fizic. In programul unui copil trebuie sa-si faca loc si miscarea, esentiala pentru dezvoltarea lui fizica.
Sa explicam de ce obiectul pe care fiecare dintre noi il studiem sau l-am studiat in scoala se numeste "Educatie fizica". Educatia primita de la parinti si profesori am putea-o defini "educatie morala", deci ne formam din punct de vedere moral, ne formam caracterul dupa niste principii solide de viata care sa ne recomande pe mai departe. Aceasta educatie este completata de educatia fizica. Si ajungem la dictonul enuntat la inceputul articolului. Nu poti avea pe deplin o gandire sanatoasa daca organismul tau nu cunoaste miscarea, exercitiul fizic. Aceste doua elemente se completeaza pentru a rezulta omul cu adevarat integru.
Spuneam ca pe langa miscare important este sa avem si o alimentatie echilibrata si o igiena a corpului adecvata. Revistele care abordeaza aceste teme sunt numeroase. Multe sfaturi, dar cate actiuni de punere in practica? E foarte simplu sa urmam aceste sfaturi. Sa mananci echilibrat inseamna sa mananci atat cat trebuie, nu prea putin astfel incat sa simti foame si nu prea mult incat sa simti ca nu te mai poti ridica de la masa. Retineti cuvantul "masa". Da, da...obiectul acela de mobilier imprejurul caruia se afla scaunele. Am tinut sa precizez acest lucru intrucat oamenii din ziua de astazi manaca in fata televizorului, pe strada, in picioare. Apoi, nu degeaba apar spoturi de genul: "Excesul de sare, zahar si grasimi daneaza grav sanatatii!" sau "Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii!" sau "Fumatul poate ucide!"
Igiena corporala este un subiect important. O buna prietena de-ale mele spunea asa: "Apa si sapunul sunt sfinte." Curatenia e ca o carte de vizita a persoanei tale.
De asemenea, trebuie sa intelegem ca medicii, in general, sunt prietenii nostri. Ei ne dau sfaturi pretioase despre cum sa ne mentinem sanatosi. Nu ocoliti un cabinet stomatologic, un cabinet oftalmologic, efectuati examene medicale de rutina pentru a preveni, mai degraba decat pentru a trata diferite afectiuni.
Deviza fiecaruia ar trebui sa fie "Vreau sa traiesc sanatos!" pentru ca in felul acesta ne dam importanta noua insine, dar si celor la a caror sanatate tinem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu